....:::: BAKONYBÉL

A község Veszprém megyében, az Északi-Bakony közepén 250-300 m tengerszint feletti magasságban, a Bakonybéli-medencében, a Gerence völgyében fekszik. A Bakony természeti értékekben és történelmi múltban gazdag, talán legkedveltebb kirándulóhelye.
A medence legalacsonyabb pontja 270 m tengerszint feletti magasságú. A medencét körülvevő hegyek: Nagy-Somhegy (649 m), a Kőris-hegy (709 m), a Kék-hegy (661 m), a Pápavár (531 m), a Gát-hegy (494 m), a Tönkölös-hegy (515 m). 
A karsztosodásra hajlamos mészkőben barlangok alakultak ki, bár ezek a kisebbek közé tartoznak. Ezek közül a legszebb, a már a Xl. századi oklevélben is szereplő Odvaskő-barlang. 

A Boroszlán tanösvény a Gerence-patak festői szurdokvölgyéből indul, és a térség kiemelkedően fontos botanikai, zoológiai és geológiai értékeit mutatja be. A falun áthaladva érhető el az autóspihenő: itt található meg a tanösvény térképe. Ez két útvonalat kínál: a 7 kilométeres teljes körutat és a 2 kilométer hosszúságú rövid utat. A hosszabb úton 8 megálló található, köztük egy pihenő. E megállókon táblák segítenek az erdő jobb megismerésében, felhívják a figyelmet a növényekre és a természeti szépségekre. Az úton látható barlang, sziklák, a Gerence-patak szépségei. Szabadon látogatható.

A környéken kiépített, karbantartott túraútvonalak, bográcsozó és szalonnasütőhelyek szolgálják a pihenni vágyók, kirándulók igényeit.

A lejtős rétek, domboldalak téli kikapcsolódáshoz síeléshez, szánkózáshoz jó terepet kínálnak. A falu országszerte ismert rendkívül tiszta és gyógyhatású levegőjéről. A faárukészítés, fafaragás kiemelkedő jelentőségű a község életében. Bakonybél múltját, népi-építészei kultúráját, gazdasági felszereléseit, a nagygazdák életmódját mutatja be az egykori parasztházból kialakított tájház.

A falu központjában található 1018-ban Szent István király által alapított Szent Mauríciusz Monostor, melynek templomát természetvédelmi területként nyilvántartott arborétum övezi. Ebben néhány ritka fafajta is megtalálható. Szintén az apátsághoz tartozik a Szűz Mária tiszteletére emelt kápolna a közeli Borostyán-kútnál. A faluhoz közel eső nagyobb városok: Veszprém, Pápa, Zirc, Pannonhalma és a közeli Balaton-part. Ezek élményekben és látványosságokban gazdag kirándulási lehetőséget kínálnak.